Page tree
Skip to end of metadata
Go to start of metadata

Alle accounts bij Openminds komen standaard met SSH toegang. SSH is een console op de server waar je zaken kan instellen zoals cronjobs, of commands kan uitvoeren om je applicatie te onderhouden (bvb in Rails rake-tasks). Maar hoe maak je nu juist verbinding via SSH?

Zie ook: Toegang via SSH op mijn hosting account

Op Windows

Windows komt standaard niet met een applicatie voor SSH. We moeten dus een applicatie installeren. De bekendste applicatie hiervoor is PuTTY. Je kan deze hier downloaden (putty.exe).

Sla dit ergens op waar je het makkelijk vindt, start PuTTY vervolgens op. Je krijgt een scherm waar je de gegevens van de server waarnaar je wil verbinden kan opgeven.

Vul op dit scherm alle gegevens in die je hebt. Als "Host Name" geef je de server op waarop je account staat. In het voorbeeld is dit pro-004.openminds.be. Ik kies ervoor om dit op te slaan zodat ik deze info niet moet blijven ingeven.

Het correcte serveradres vind je terug op de accountpagina in Sock:

Hierboven is het adres pro-004.openminds.be

Als dit de eerste keer is dat we verbinden naar die server krijgen we een "Security Alert" van PuTTy. SSH wordt beveiligd met een sleutel om zeker te zijn dat de server waarnaar je verbind wel de juiste server is. Als dit niet zo is geeft die een waarschuwing, en de eerste keer moet je de sleutel goedkeuren. Je klikt hier gewoon op Yes

Vervolgens moet je je login credentials ingeven. Dit zijn de login & het paswoord van je account. Let op: Je paswoord wordt niet getoond terwijl je het ingeeft!

En hiermee zijn we ingelogd op de server en kunnen we alle taken uitvoeren.

Op Mac OS X

Mac OS X heeft standaard wel een applicatie voor SSH aan boord. Je kan hier aan via de Terminal applicatie

image

Als je Terminal opstart krijg je een console op je eigen Mac waar je commando's kan invoeren.

Terminal op Mac OS X

Om te SSH'en naar je account moet je het volgende commando gebruiken:

ssh account@server.openminds.be

Dus in mijn geval

ssh mijnradiant@pro-004.openminds.be

Als het de eerste keer is dat je inlogt op de server zal je een vraag krijgen om de RSA Key van de server te confirmeren. SSH wordt beveiligd met een sleutel om zeker te zijn dat de server waarnaar je verbindt wel de juiste server is. Als dit niet zo is geeft die een waarschuwing, en de eerste keer moet je de sleutel goedkeuren. In dit geval typen we gewoon yes en druk je op Enter.

Vervolgens moeten we ons paswoord intypen. Let op: dit zal de tekens die je intypt niet weergeven. Als alles goed is zal je nu een console hebben waar je alle taken kan uitvoeren.

Ingelogd op pro-004